Madspild i fødevareindustrien

Madspild i fødevareindustrien

Fødevareindustrien står for 19 % af det årlige danske madspild, hvilket giver 133.000 tons madspild om året. Fødevareindustrien inkludere bl.a. slagterier, mejerier, fødevareforarbejdningsvirksomheder, industrielle brød- og kornproducenter og fiskeindustrien. Madspild opstår f.eks. på grund af butikkernes og forbrugernes efterspørgelse på helt friskproduceret mad, hvorfor f.eks. brød kan blive kasseret i fødevareindustrien selvom det kan holde sig i flere dage.

Reelt madspild fra slagterier og mejerier vurderes til at være forholdsvist lavt idet de såkaldte biprodukter som overskuddet fedt og kød og også madaffald som ben, marv og blod genanvendes til f.eks. biogas eller dyrefoder. Øget salg og produktion af færdigretter medfører at man flytter noget af det spild som traditionelt ville finde sted i husholdninger over til fødevareindustrien. Dette kan medføre en større chance for genanvendelse af madspild. Eksempelvis skaber forarbejdning af kartofler til pommes frites både madspild og madaffald (kartoffelskræller). Madspildet kan genanvendes i andre kartoffelprodukter mens kartoffelskrællerne kan afsættes til dyrefoder.