Madspild og fødevareemballage

Omfanget af madspild der finder sted af emballeringsorienterede årsager, er ikke kortlagt. Dog anses forbedret emballering af fødevarer som et indsatsområde, der kan reducere madspild betydeligt. Korrekt emballering kan forlænge holdbarheden og beskytte fødevarer mod slag i forbindelse med håndtering og opbevaring. Emballering har betydning fra fødevarerne forlader primærproduktionen og under dens ofte lange rejse med transport, opbevaring forskellige steder, evt. forarbejdning, indkøbshylder og til slut i private hjem.

Der er mange grunde til at utilstrækkelig emballering kan skabe madspild. Fejl i varedeklarering og datomærkning kan betyde at fødevarer slet ikke når ud til aftagerne, mens for store portionsstørrelser kan skabe madspild i husholdningerne. Godt en femtedel af den danske befolkning er singlehusstande, hvorfor mindre sovseportioner, gulerodsposer og brødportioner kan reducere madspildet i de danske hjem. Mindre portioner koster mere at producere pga. den øgede mængde emballage og betalingsvilligheden for dette hos forbrugerne er variende. Emballering af fødevarer bliver dog af forbrugere intuitivt opfattet negativt, da de ønsker at minimere deres emballageforbrug, og ikke nødvendigvis ser forbedret eller øget emballering som en miljømæssig indsats, der kan reducere madspild.

Flere og flere producenter arbejder med f.eks. genlukkeligt emballering på eksempelvis pålægsprodukter og emballering der tillader at tømme eksempelvis yoghurtkartoner fuldstændigt, hvilket kan reducere mængderne af madspild i husholdningerne. Herudover undersøges bl.a. muligheder indenfor vakuumpakning og ph-regulering i emballagen.